سلام. دوستان گرامی مطلب زیر پرسش و پاسخی برگرفته از سایت پرسمان دانشجویی(اداره مشاوره و پاسخ نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها) درباره ی «خرید کالاهای داخلی یا خارجی» است :
سوال: با توجه به اینکه مقام معظم رهبری می فرمایند یکی از جهاد های اقتصادی مردم این است که از کالاهای ایرانی استفاده کنند، اما در مقابل بعضی از مردم می گویند یکسری از کالاهای ایرانی کیفیت کالاهای خارجی را ندارند و خرج روی دست آدم می گذارند، یا اینکه در حد کالاهای خارجی نیستند، دختر ها برای جهیزیه شان چه راهی را انتخاب کنند؟
پاسخ: با سلام پرسشگر محترم، توصیه های رهبر معظم انقلاب به استفاده از کالاهای تولید داخل، حاوی نکات فرهنگی و اقتصادی بنیادینی است که به ترتیب خدمتتان مطرح می شود.
- در مصرف کالاهای داخلی نفی وابستگی فرهنگی به غرب و شرق نهفته است. استقلال هر ملتی در صورتی تحقق خواهد یافت که از لحاظ تأمین کالاهای اساسی به خودکفایی داخلی برسد. یکی از اهداف انقلاب اسلامی ایران و تأسیس نظام جمهوری اسلامی رسیدن به استقلال فرهنگی و اقتصادی و سیاسی از غرب لیبرال و شرق سوسیالیست است. بدیهی است ملتی که وابستگی اقتصادی به قدرت بین الملل داشته باشد در عرصه های دیگر نیز توانایی حفظ استقلال را در طولانی مدت نخواهد داشت. بدین ترتیب مصرف تولیدات داخلی علیرغم مشکلات خود، به تدریج استقلال اقتصادی را برای کشورمان در پی داشته و ملت ایران به عنوان کشوری اسلامی از وابستگی به قدرتهای خارجی در تأمین مایحتاج خود رهایی خواهد یافت. به یقین این هدف والا آرزوی هر ایرانی مسلمانی است که به دنبال سرافرازی وطن خویش است.
- از بین بردن روحیه و فرهنگ بهتر بودن کالای خارجی: یکی از ضد ارزشهای رایج در بین مردمان جهان سوم و از جمله ایران این است که همین که کالای مارک خارجی را داشته باشد مرغوب و در مقابل کالای داخلی فاقد کیفیت لازم است. رهبر انقلاب نیز در موارد متعددی بر غلط بودن این تصور واهی تأکید داشته اند. «در گذشته سالهای متمادی این فرهنگ به ملت ما تزریق شده است که به دنبال مصنوعات و ساختههای بیگانه و خارجی بروند وقتی گفته می شد این جنس خارجی است این یک استدلال تام و تمامی بود برای بهتر بودن و مرغوبتر بودن این جنس این فرهنگ باید عوض شود». ترویج مصرف کالهای داخلی باعث خواهد شد تا این فرهنگ تضعیف شده و خودباوری میان ملت ایران رشد کند.
- رهبر انقلاب در توصیه های خود برای ترویج مصرف کالای داخلی، به ضرورت افزایش کیفیت آن نیز توجه ویژه دارند. ایشان از یک سو مردم را به استفاده ازاین کالاها ترغیب کرده و از سوی دیگر به صنعتگران کشور نیز توصیه میکند تا کیفیت تولیدات خود را بالا ببرند. علاوه بر این عدم تبلیغ بیجا و احیاناً اغراق آمیز کالاهای خارجی توسط واردکنندگان، تشویق کارگران و تولیدکنندگان داخلی توسط دولت، نیز از جمله عوامل مهم در راه رسیدن به این هدف است. «البته کیفیت تولید داخل در این مؤثر است تبلیغ نکردن بیجا و بیرویهی تولیدات خارجی در این مؤثر است تشویق کارآفرین داخلی در این مؤثر است وجدان کاری در کنندهی کار چه کارگر ساده یا کارگر مجرب یا مهندس کار در این مؤثر است دولت نقش دارد مسئولین نقش دارند خود کارگر نقش دارد کارآفرین نقش دارد تاجر وارد کنندهی کالای خارجی نقش دارد همه باید دست به دست هم بدهند تا تولید داخل رجحان پیدا کند ارزش پیدا کند و فرهنگی بر جامعهی ما و بر ذهنهای ما حاکم شود که مصرف کردن تولید داخلی را ارزش بدانیم ما به قیمت به کار واداشتنِ یک کارگر بیگانه که تولید او را مصرف میکنیم یک کارگر داخل کشور را بیکار میکنیم همهی مسئولین کشور سیاستگذاران کشور مسئولان تبلیغات کشور خودِ کارآفرینان خودِ کارگران دولت بخشهای مربوطه به این نکته باید اهمیت بدهند.» طبیعی است که رسیدن به فرهنگ خودباوری و استقلال کشور، نیازمند عمل به همه رهنمودهای ایشان خواهد بود.«در سال جهاد اقتصادى، به نظر من یکى از قلمهاى مجاهدت اقتصادى مردم این است که بروند سراغ کالاى ساخت داخل؛ آن را بخواهند. البته این طرف قضیه هم این است که کالاى ساخت داخل بایستى قانعکننده باشد؛ بایستى دوامش، استحکامش، مرغوبیتش جورى باشد که مشترى را قانع کند؛ این هر دو در کنار هم، یک کار لازم و واجبى است.»
- باید اذعان کرد که تولیدات داخلی در بسیاری از محصولات همتراز مشابه خارجی و در برخی موارد مرغوبیت بیشتری نسبت به آنها دارند. با این وجود دلیل اکثر خانواده ها برای انتخاب جنس خارجی نوعی فخرفروشی و یا ارضای حس رقابت موجود با اطرافیان و نزدیکان و یا دیگر افراد فامیل است. البته همین انگیزه های واهی نیز از فرهنگ برتر دانستن کالای خارجی و حقیر دانستن کالای ایرانی سرچشمه میگیرد. «امروز خوشبختانه بسیاری از محصولات و مصنوعات داخل کشور برتر و گاهی بسیار برتر از مشابههای بیرونی و خارجی است چرا ما باید نسبت به مصنوعات خودمان بیاعتناء باشیم.». «نکتهى دیگر که خطاب به همهى مردم کشور است، مصرف کالاى داخلى است. یکى از آفات موجود اجتماعى ما که ریشهى آن، میراث دوران طاغوت و دوران ظلمانىِ گذشته است، همین است که افراد، دلبستهى به تولیدات بیگانه باشند. یک وقت تولید داخلى نداشتیم؛ یک وقت تولید داخلى، تولید غیر قابل مصرفى بود؛ امروز اینجورى نیست؛ امروز تولیدات داخلى، تولیدات مرغوب و مطلوب است. در عین حال یک عدهاى خوششان مىآید که بگویند فلان نشان خارجى روى لباسشان هست یا روى وسیلهى خوراکىشان هست؛ این یک بیمارى است؛ این بیمارى را باید علاج کرد. این کار، توجه نکردن به این است که ما در این مملکت داریم زندگى میکنیم و از نعمتهاى الهى بر این کشور داریم برخوردار میشویم. آن وقت پولى را که در این کشور به دست مىآوریم، میریزیم توى جیب یک کارگر خارجى، به زیان یک کارگر داخلى. این معنایش این است که ما به نیاز داخل، به کارگر داخل که دارد زحمت میکشد و جنس تولید میکند، بىاعتنائى میکنیم، میرویم سراغ کارگر خارجى. این خیلى عادت بدى است. در سال جهاد اقتصادى، به نظر من یکى از قلمهاى مجاهدت اقتصادى مردم این است که بروند سراغ کالاى ساخت داخل؛ آن را بخواهند.»
در پایان ضمن آرزوی موفقیت روز افزون برایتان، تلاش نمائید هنگام خرید، کالاهای مرغوب و با کیفیت ساخت کشورمان را انتخاب نمائید تا هم به استقلال و خودکفائی کشور کمک کرده باشید و هم از محصولاتی با کیفیت و دوام طولانی برخوردار باشید.
بیانات در دیدار جمعی از معلمان پرستاران و کارگران9/2/1388
همان
بیانات در دیدار هزاران نفر از کارگران سراسرکشور1390/02/07
بیانات در دیدار جمعی از معلمان پرستاران و کارگران9/2/1388
بیانات در دیدار هزاران نفر از کارگران سراسرکشور1390/02/07