متن سئوال : ارتباط پسر و دختر در دانشگاه در چه حدی باید باشد؟ |
دوست عزیز، با توجّه به شرایط خاص دوران جوانی، طولانی بودن دوران تجرّدِ غالب دانشجویان و خطرات جدّی تمایلات آشکار و پنهان غرائز نفسانی، لازم است برادران و خواهران دانشجو روابط خود را از نظر کمّی و کیفی تحت کنترل قرار دهند و در سطح ضرورت حفظ کنند.
پیدایش علایق و الفتها - هر چند غیر اختیاری است - ولی نقطه شروع و چگونگی تداوم آن اختیاری است. بنابراین حتیالامکان باید کوشید علایقی که سرانجام معلوم و مشخصی ندارد، پدید نیاید و اگر پدید آمد، دو راه وجود دارد:
1- یا آنکه در صورت امکان انسان با بررسیها و مشورتهای لازم آن را در جهت صحیح و مشروع مانند ازدواج هدایت کند.
2- در صورت عدم امکان ازدواج حتیالامکان با آن مقابله و مبارزه کند و از چنگال آن بگریزد، زیرا در غیر این صورت ممکن است انسان را گرفتار خطرات و گرفتاریهای دنیوی و اخروی سازد.
دختر و پسر در دانشگاه روابطشان باید حساب شده باشد و این برای مصلحت و در حمایت از آنها است. برای اینکه مبادا حوادث شوم و ناگواری برای کسی پدید آید. بنابر این اگر واقعا در صدد ازدواج با یکدیگر باشند طبق ضوابط و مقرراتی که دانشگاه تعیین نموده باید عمل کنند در غیر آنصورت همچنانکه بارها و بارها تجربه شده حوادث ناخوشایندی در پی خواهد داشت، وقتی باب صحبت باز شد کم کم روابط بیشتر و بیشتر میشود تا میرسد به آن چیزهائی که خودشان هم باور نمیکردند.
روزی آگه شوی از حال دلم ای صیّاد *** که به کنج قفسم نیست بجز مشت پری
در حالی که اگر از همان اول بر اساس مقررات عقل و شرع گام بر میداشتند و قاطعانه خود را کنترل میکردند، نه با چشم به نگاه نامشروع، و نه با زبان به صحبت و سخنان فریبنده نمیپرداختند، آن سرنوشت را پیدا نمیکردند. به هر حال آنچه از انبیاء و اندیشمندان و افراد مجرب روزگار برای ما در این مورد بیان شد، همه به خاطر مصلحت و سعادت و از روی دلسوزی بوده است. مبادا آنها را دست کم بگیرید.
بنابراین، توصیه اکید ما این است که:
اولاً، اگر ضرورتی ایجاب نمیکند حتّی الامکان چنین روابطی با نامحرم برقرار نشود و خواهران دانشجو در مقابل افراد نامحرم، رفتاری متکبّرانه داشته باشند نه رفتاری صمیمانه. اینکه در احکام شرعی میفرمایند در غیر ضرورت مثلاً مکروه است مرد با زن هم صحبت شود، مخصوصا مرد و زن جوان، به این دلیل است که چه بسا همین هم صحبت شدنها، غرایز جنسی افراد را تحریک کند و یک اُلفت و محبّت شهوانی بین مرد و زن ایجاد گردد و نقطه آغازی برای غوطهور شدن در انحراف و فاسد شود. در هر حال انسان باید دقیقا درون خود را بکاود و باطنش را عمیقا مطالعه کند که مثلاً صحبت کردن با
افراد نامحرم چه ضرورتی برای او دارد.
ثانیا:در صورت ناچاری و ضرورت، روابط با نامحرم تا آنجا که به شکستن حریم احکام الهی منجر نشود، اشکالی ندارد.
بنابراین، گفتگو و نگاههای متعارف بدون قصد لذّت و ریبه، اشکالی ندارد. امّا با این حال، حتیالامکان لازم است در کلاسها به گونهای باشند که کمترین اختلاط پدید آید و در برخورد و گفتگو، هنجارهای شرعی زیر باید رعایت شود:
1ـ از گفتگوهای تحریک کننده پرهیز شود. شوخی و خنده با نامحرمان جایز نیست و اگر موجب فتنه و فساد شود قطعا حرام است.
2ـ از نگاههای آلوده و شهوانی خودداری شود.
3ـ حجاب شرعی رعایت شود.
4ـ قصد تلذّذ و ریبه در کار نباشد.
5ـ دو نفر نامحرم در محیط بسته، تنها نمانند.
6- در صحبت با نامحرم به او نگاه نکنید و به هیچ قسمتی از بدن او خیره نشوید و قسمتهای باز و پوشیده برایتان کاملاً مساوی فرض شوند، این مسأله را با تکرار و تلقین باید ادامه دهید.
7- در همه حال، خدا را ناظر بر اعمال و رفتار خود بدانید و عفّت و حیا را فراموش نکنید.
روشن است که هر فرد خود بهتر میتواند تشخیص دهد که کجا از مرز فراتر رفته است. «بل الانسان علی نفسه بصیره؛ آدمی بر نفس خود آگاه و بیناست»، (قیامت ، آیه 14).
منبع : http://www.eporsesh.com